Spruitjes: De een bezorgen ze kippenvel en de ander houdt zijn bord nog een keer bij. Tot de laatste categorie behoor ik. U ook? Hieronder een aantal combinaties. Hoeveelheden zelf te bepalen. Voorwaarde is wel dat de kooltjes beetgaar gekookt zijn, in weinig water, op gas, electra, in de magnetron of steamer.
* even gestoofd met boter en nootmuskaat;
* overgoten met een pittige kaassaus;
* met klontje boter, nootmuskaat en geraspte kaas, even onder de grill;
* vermengd met beetgare rond worteltjes, gestoofde sjalotjes en gehaktballetjes;
* idem als eenpansgerecht met gekookte krielaardappeltjes;
* vermengd met uitgebakken spekreepjes;
* als stamppot met rookworst;
* met pindasaus ;
* met gebakken kleine, hele champignons;
* laag om laag met aardappelpuree en overgoten met een half potje aardappel anders, even in de oven;
* gekruid met kerrie en een klontje boter;
* opgediend in een blad ijsbergsla en overgoten met een lepel kaassaus met fijngesneden paprika en/of ham;
* vermengd met gare stukjes tamme kastanjes;
* bestrooid met gehakte walnoten of paranoten;
* een paar spruitjes fijngesneden in groentensoep.
Kruiden/specerijen te gebruiken bij spruitjes: citroenmelisse, salie, nootmuskaat, karwij, kerrie en peterselie