In mijn boekenkast staan 93 receptenboeken, 2 plakboeken met keukengeheimen en 3 ordners met knipsels. Duidelijk een uit de hand gelopen hobby dus! Koken heb ik altijd leuk gevonden. Al bereidde ik geen uitgebreide diners voor grote gezelschappen, zo nu en dan kwam er toch wel iets aparts uit mijn pannen. 't Gaat allemaal niet zo makkelijk meer als vroeger, een paar uur in de keuken staan is er niet meer bij. Ik heb er echter iets op gevonden, op papier een diner, lunch of souper voorbereiden! Zo uitgebreid als ik maar wil, compleet met ingrediëntenlijst. Bijkomend voordeel is: geen rommelige keuken, geen afwas en alles wordt niet in een kwart van de tijd, die je eraan besteed hebt, opgegeten. Bovendien heb je daarna zo lekker "gegeten", dat een kop koffie of thee met een broodje voldoende is. Plezierig toch?
Zo nu en dan kan ik echter de verleiding niet weerstaan om iets lekkers voor mij alleen of een paar gasten klaar te maken. Het papieren diner wordt drastisch ingekort tot er een uitvoerbaar plan overblijft. Zo ook met Pinksteren. Meermalen had ik al gekeken naar de schitterende vol-au-vent met kippenragout in een van mijn boeken. Het geval zag er zeer professioneel uit. Vast moeilijk! Dat viel mee. Simpel te maken zelfs, met maximaal effect.
Het recept:
2 pakjes bladerdeeg, 1 - 2 eieren, aluminiumfolie en voor de vulling kippen- of vleesragout.
Bladerdeeg ontdooien, uitrollen tot doorsnee 35 cm, op natgemaakt bakblik leggen, met vork gaatjes prikken. Dan het geheim van de kok: groot vel alufolie in een diepe kom leggen, luchtig vullen met papiersnippers of houtwol, geheel goed verpakken en op bladerdeegbodem leggen. Tip: beter is van alufolie luchtige bolletjes frommelen en daar het vel folie mee te vullen, de bol wordt dan mooier rond.
Tweede pakje bladerdeeg uitrollen, over de vulling legen, rondom afsnijden en goed vastdrukken met duim of vork. Het geheel insmeren met eigeel. Bakken in voorverwarmde oven op 220 graden, hetelucht 200 graden, 20-30 minuten.
Laten afkoelen, bovenin niet te klein rondje voorzichtig uitsnijden, vulling door opening verwijderen (gaat heel goed). Vol-au-vent met dekseltje even verwarmen en dan vullen met de ragout of groenten naar keuze. Opdienen op warme schotel.
Succes verzekerd.
*
Recept: Heerlijke en bijzondere vleesgerechten. Uitgave van Dishoeck, 1986.