Het was nog over van oud- en nieuw: een restje gemengde noten, wat rozijnen, pinda's, lichtgezouten cashewnoten met majoraan en knoflook en wat stukjes bakgember met siroop.
De bloem was op, maar er was nog 100 gram zelfrijzend bakmeel en voldoende halfvolkoren meel. Dus alles aanwezig voor: een verrassingsbrood. Ook nog iets dergelijks over? Dan is dit het recept.
100 gram zelfrijzend bakmeel
400 gram halfvolkoren meel
een flinke scheut olijfolie
2 theelepels suiker
10 gram gedroogde gist
bijna 300 cl. lauw water
het restje bakgember en siroop
een theelepel zout
Mengen met de hand of met het deegprogramma van de broodmachine.
Terwijl de machine draait alle noten fijn hakken in de keukenmachine.
Als het deeg klaar is, even doorkneden, uitrollen (uitdrukken) tot een vierkante lap.
Notenschaafsel en rozijnen erover strooien, aandrukken, lap oprollen en met naad naar onder in de broodvorm leggen. Laten rijzen, ca. 1 uur. Bakken in voorverwarmde oven 40 minuten op 220 graden.