Ziezo, de potjes en flesjes zijn gesteriliseerd. Ondersteboven staan ze uit te lekken op een schone theedoek, in gezelschap van de dekseltjes. Nog even, dan worden ze gevuld met olijfolie en verse kruiden.
De takjes tijm, rozemarijn, schoongemaakte teentjes knoflook, pepers, reepjes paprika, jeneverbessen enz. liggen al klaar. Kleine potjes staan ook te wachten. Zij zullen worden gebruikt voor experimenten met laurierblaadjes, koriander-, karwij-, dille- en venkelzaad. Die laatste vier heb ik nog niet eerder geprobeerd. Over een maand
kan ik ze gaan gebruiken in allerlei gerechten. Ik kan me er nu al op verheugen.
Specerijenolie heb ik al dikwijls gemaakt. Inmiddels heb ik wel geleerd om geen grote potjes of flessen te gebruiken. Dat deed ik natuurlijk in het begin. Het stond zo leuk, al die takjes in een fles. Resultaat: de fles kwam nooit leeg. Zonde van de ingrediénten en het werk. Vandaar dus de kleine potjes.
Wist u overigens hoeveel soorten olijfolie er zijn? Zeker meer dan 130, ieder met een eigen smaak en ook met gevarieerde toepassingen. Een poosje terug vond ik een boekje, simpel getiteld
‘Olijfolie', door Judy Ridgway. Het staat vol informatie over olijven, de bereiding van de olie, de verschillende soorten en een aantal recepten. Daarnaast lag het boekje ‘Specerijen', door Richard Craze, in dezelfde uitvoering Beide uitgegeven door Librero. Als u geinteresseerd bent in olijfolie en specerijen, zult u aan beide boekjes veel plezier beleven. .